Arg-e Bam este o cetate antica din Iran aflata pe Drumul Matasii dinspre China.
Arg-e Bam este cea mai mare structura din chirpici din lume si se gaseste pe lista Patrimoniului Universal UNESCO. In Bam, in antichitate, traiau cam 11.000 de locuitori in cele 400 de case din interiorul zidurilor sale, care inca se afla in starea in care erau acum multe sute de ani. De la infiintarea orasului, in jurul anului 250 iCh, Bam a fost un centru comercial important pana la invazia afganilor din anul 1722, care a devastat orasul si a obligat locuitorii sa se imprastie care-ncotro. Dupa aceasta invazie orasul a continuat sa decada pana in 1890 cand si-a inchis portile complet devenind o garnizoana militara timp de 40 de ani. Bam a fost apoi parasit complet pana in 1970 cand a inceput un proces de prezervare si restaurare.
Nu este nevoie decat de o singura clipa pentru a realiza ca Bam este un obiectiv istoric remarcabil. Multe dintre obiectivele turistice cu incarcatura istorica din lume cum ar fi Acropole din Atena sau Coloseumul din Roma ofera turistilor doar franturi de istorie. Bam pe de alta parte, ofera dovezi clare a peste 2000 de ani de istorie. Inconjurat de deserturi neospitaliere si de munti parasiti, Arg-e Bam pare cu adevarat stralucitor in comparatie cu imprejurimile.
In spatele zidurilor acestui oras antic turistii pot vedea scoli, moschei si bai publice in aceeasi stare in care se aflau si acum cateva secole. Cladirile din nisip si chirpici pastreaza foarte mult din forma lor originala. Nu este nevoie de prea multa imaginatie pentru ca turistii sa-si poata inchipui cum oamenii din trecut isi duceau viata de zi cu zi in aceasta cetate. Stradutele inguste dintre locuinte, magazine si moschei ofera misterul care a facut din acest obiectiv turistic unul dintre cele mai pretuite locuri istorice din Iran.
Locuintele din Arg-e Bam beneficiaza de o forma primitiva de aer conditionat. Exista la aproape toate cladirile niste turnuri de vant care aveau rolul de a capta adierile vantului si a le directiona in interiorul cladirii. Unele dintre aceste turnuri de vant directionau aerul printr-un bazin de apa pentru a il raci si pentru a opri particulele de praf.
Arg-e Bam este deschis pentru vizitare de la 7 dimineata la 7 seara. Din cauza caldurii aproape insuportabile a desertului este de preferat ca vizitarea acestei cetati sa se faca seara cand apusul ofera privelisti extraordinare. Arg-e Bam a devenit in ultimii ani un obiectiv turistic foarte pretuit si de localnicii iranieni si exista doua moschei inca functionale intre zidurile cetatii. De aceea este extrem de important pentru turisti sa respecte toate obiceiurile locului atunci cand viziteaza Arg-e Bam.