My Travel Guru

Baile Herculane, apele sfinte ale lui Hercule

Romanii le numeau “Ad aquas Herculi sacras ad Mediam” – “La apele sfinte ale lui Hercule de langa Mehadia”. Dupa mai bine de doua mii de ani de existenta statiunea Baile Herculane continua sa prezinte un potential turistic deosebit, care probabil nu este exploatat nici pe departe la adevarata sa valoare. Ca si multe alte zone frumoase din tara, statiunea Baile Herculane a fost lasata in paragina in perioada post revolutionara.

Efectele binefacatoare ale apelor din zona au fost pentru prima data exploatate de romani, acestia fiind si cei care au construit prima terma autentica inca functionala pana in zilele noastre. Sapaturi arheologice au scos la iveala o tabula votiva ce a fost datata ca provenind din anul 153 d.C, din perioada romana. Aceasta descoperire arheologica din Baile Herculane atesta practic trecutul statiunii de azi si o situeaza printre cele mai vechi statiuni cu caracter balnear din intreaga lume. Baile Herculane este in acelasi timp si cea mai veche statiune din Romania. Dupa Retragerea Aureliana din Dacia, termele din zona construite de Imperiul Roman nu au incetat niciodata sa functioneze, apogeul si desavarsirea lor fiind atinsa in timpul Imperiului Habsburgic. In anul 1852, Imparatul Franz Iosef, afirma chiar dupa o vizita la Herculane ca in valea Cernei exista cea mai frumoasa statiune din Europa.

Baile Herculane

Baile Herculane

In secolul al XIX-lea, sub atenta supraveghere a administratiei imperiale a inceput un proces de imbogatire permanenta a statiunii cu monumente arhitectonice unice. Astfel a luat nastere un Centru Imperial Istoric ce a fost amenajat in doua etape succesive. Datorita acestor eforturi statiunea Baile Herculane a ajuns sa concureze in epoca respectiva cu celebrele statiuni Baden Baden sau Karlovy Vary. De aceste planuri arhitecturale ale statiunii Baile Herculane s-a ocupat Wilhelm von Doderer, arhitectul Curtii Imperiale de la Viena, acelasi care s-a ocupat si de primele planuri ale Castelului Peles. Baile Herculane au devenit in scurt timp, multumita acestor investitii extraordinare, un loc deosebit, un spatiu de regasire pentru capetele incoronate ale Europei.

In zilele noastre gloria edificiilor romane sau habsburgice a fost umbrita de nivelul de degradare al intregii statiuni. Intre lipsa fondurilor si indiferenta autoritatilor abilitate de a se ingriji de turismul din zona, cel mai mult de suferit au turistii care de cele mai multe ori prefera sa nu mai viziteze astfel de statiuni. Eforturile statului roman care lipsesc cu desavarsire sunt insa suplinite de cele ale intreprinzatorilor locali, iar paragina in care se afla multe dintre cladirile istorice din statiunea Baile Herculane este compensata cu brio de frumusetea naturii din zona. “Centrul Imperial Istoric” este inclus in intregime pe Lista Monumentelor Istorice intocmita de Ministerul Culturii si Cultelor, dar nicio autoritate nu s-a ocupat de-a lungul anilor de reabilitarea cladirilor din zona . “Ansamblul Cazinoului”, care este coloana vertebrala a planului de sistematizare arhitectornica intocmit de habsburgi, pe frontispiciul caruia era in trecut inscriptionat salutul roman “Saluti et Laetitiae” – Sanatate si bucurii, beneficiaza si el de acelasi tratament indiferent. Aici, in ansamblul Cazinoului, construit in stil baroc, se regasea in trecut axa vietii tumultoase din statiunea Baile Herculane. Astazi toate acestea sunt doar amintiri insa toate merita vazute pentru importanta lor istorica deosebita. Cazinoul din Baile Herculane poate fi considerat un simbol al infratirii etnice si al bunei convietuiri intre etnii deoarece pe acoperisul sau existau statui care intruchipau un roman, un neamt, un sarb si un ungur.

Desi nivelul de degradare al cladirilor istorice este foarte ridicat si nimanui nu pare sa-i pese de acest lucru, statiunea Baile Herculane poate constitui un loc foarte placut de petrece a unei vacante. Natura si aerul curat, dar si obiectivele turistice din zona constituie motive destul de intemeiate pentru petrecerea unei vacante in Baile Herculane. Cazare in Herculane la pensiuni turistice se poate gasi la preturi mai mult decat acceptabile iar conditiile de cazare sunt excelente in multe dintre ele.

3 thoughts on “Baile Herculane, apele sfinte ale lui Hercule

  1. jordache

    Am fost acum cateva luni la Herculane….e o ruina…dar ar putea fi foarte frumos ca-i misto zona… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.