My Travel Guru

Catedrala Sf. Basil din Moscova

Este cel putin ciudat cum un amalgam de arhitectura si de culori poate arata atat de frumos.

Catedrala Sf. Basil din Moscova a fost ctitoria tarului Ivan cel Groaznic si construita la marginea Pietei Rosii intre anii 1555 si 1561. Conform legendei, Tarul Rusiei a ordonat ca arhitectului Postnik Yakovlev sa i se scoata ochii pentru a il impiedica sa ridice alta constructie care sa rivalizeze cu aceasta catedrala. Cu toate acestea, el a mai construit o catedrala in Vladimir, in ciuda handicapului sau vizual.

Catedrala Sf Basil, Moscova

Catedrala Sf Basil, Moscova

Catedrala Sf. Basil a fost construita pentru a comemora succesul militar al campaniei lui Ivan cel Groaznic impotriva mongolilor, din anul 1552. Biserica a fost numita “Sf Basil” dupa sfantul Basil cel Binecuvantat (1468 – 1552), care in acele vremuri era extrem de popular printre masele de oameni din Moscova si simpatizat pana si de Ivan cel Groaznic. Inaintea Catedralei pe acel loc existase Catedrala Sfintei Treimi care la un moment dat dadea si numele pietei invecinate – Piata Rosie de astazi.

Biserica a scapat de mai multe ori de la distrugere de-a lungul istoriei foarte tumultoase a Moscovei. Legenda spune ca Napoleon a fost atat de impresionat de Catedrala Sf Basil incat a vrut sa o ia inapoi la Paris cu el, dar din cauza ca asa ceva era imposibil, a ordonat sa fie distrusa dupa retragerea francezilor din oras. Trupele franceze au pus in catedrala cateva butoaie de praf de pusca si au aprins fitilurile dar o ploaie torentiala pornita in mod miraculos le-a stins si a prevenit explozia.

La inceputurile secolului 20, Catedrala aproape ca a cazut victima principiilor ateiste ale regimului bolsevic. In 1918 autoritatile comuniste l-au impuscat pe preotul cel mai mare al bisericii, Vostorgov, au confiscat bunurile bisericii, i-au topit clopotele si au inchis portile Catedralei. In anii 30, un apropiat al lui Stalin, responsabil cu planul de reconstructie al Pietei Rosii a sugerat daramarea monumentului pentru a face loc mai mult paradelor militare din piata. Din fericire Stalin a respins acest plan ca si un altul ce viza de asemenea daramarea catedralei. In acest al doilea caz, curajul si devotamentul fata de cultura rusa al arhitectului Baranovsky a salvat biserica de la distrugere. Acesta a fost insarcinat cu pregatirile pentru demolare dar a refuzat si a amenintat ca isi va taia gatul pe treptele bisericii. Apoi a trimis o telegrama chiar sefului partidului comunist in care si-a exprimat decizia. Nu se stie din ce motiv, Stalin a anulat demolarea. Pentru efortul sau, Baranovsky a fost rasplatit cu cinci ani de inchisoare.

Catedrala Sf Basil este un amestec de culori si turnuri din caramida rosie. Designul sau imbina noua capele individuale, deasupra fiecareia aflandu-se un dom. Fiecare dintre aceste domuri comemoreaza cate un asalt incununat de succes asupra orasului Kazan. In anul 1588 a noua capela a fost ridicata pentru a gazdui mormantul celui caruia ii poarta numele, Basil cel Binecuvantat. Proiectul bisericii se bazeaza pe un simbolism religios puternic si s-a dorit a fi reprezentarea arhitecturala a Noului Ierusalim, Regatul Sfant descris in Revelatiile Sfantului Ioan.

In zilele noastre Catedrala Sf Basil a devenit un simbol al orasului Moscova si un obiectiv turistic important. Desi sunt in desfasurare lucrari de renovare atat in interior cat si la exterior, vizitarea catedralei nu poate fi ratata de turistii ce se afla in Moscova. Este pana la urma vorba de una dintre cele mai frumoase cladiri ecleziastice din lume.

2 thoughts on “Catedrala Sf. Basil din Moscova

  1. Alex

    Cu adevarat o constructie impresionanta. Nu stiam despre istoria ei la fel de interesanta…Am fost o data in Moscova dar doar in tranzit si din pacate nu am apucat sa merg in Piata Rosie sa vad si eu catedrala dar sper sa se mai iveasca ocazii 🙂

  2. Andrei Dascalu

    Bun articol- felicitari- eu am ajuns pe-acolo de mai multe ori si am vazut cum au evoluat rusii – Catedrala e superba si in imagini dar cand o vezi in fata ochilor se lasa cu emotii, Moscova e impresionant de frumos oras, Sankt Petersburg la fel din pacate putin romani fac turism in fosta Uniune Sovietica…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.