Verile in Grecia la mare sunt o optiune de vacanta pentru multi turisti romani. Iar dintre insule, Santorini este una dintre cele mai cunoscute si apreciate de turistii, nu numai de la noi dar si de pe alte meleaguri. Mai jos vei gasi cateva lucruri pe ca NU ar trebui sa le faci in vacanta in Santorini.
Nu te astepta sa fie ca in Ios sau Mykonos.
Santorini nu este o insula cu o viata de noapte tumultoasa. Desigur exista cluburi in orasele Fira si Kamari dar Santorini nu este chiar recunoscuta pentru petreceri interminabile asa cum se intampla pe insulele Ios si Mykonos. Si pentru acest motiv ar trebui ca unora sa le placa foarte mult Santorini. O parte a farmecului acestei insule se gaseste in atmosfera foarte relaxata. Daca iti doresti o petrecere sigur poti gasi una, dar in Santorini este mai recomandat sa scapi de ceasul de la mana, sa stai intr-un hamac si sa savurezi atmosfera linistita din jur.
Perissa – satul cu nisip negru – ofera ce este mai bun din ambele stiluri; aici te poti relaxa langa piscina la un cocktail in Soul Bar sau te poti delecta cu muzica live pe malul marii la Yazz. Daca ai si chef de dans atunci un drum pana la Beach Bar in jur de ora 2 noaptea este lucrul cel mai potrivit.
Nu plati pentru excursii.
Exista o multime de tururi si excursii in Santorini: turul vulcanului, turul izvoarelor termale, excursii cu barca. Insa izvoarele termale nu sunt tocmai calde iar continutul de sulf este foarte ridicat si vulcanul vazut din apropiere este mult mai putin spectaculos decat o priveliste din departare.
Santorini este o insula diversa care nu poate fi apreciata cu adevarat intr-un tur pe fuga. Va trebui sa te plimbi mult pentru a reusi sa surprinzi frumusetea adevarata a locului. Asa ca decat sa platesti pentru un tur mai bine ti-l organizezi singur. Inchiriaza un scooter, un atv sau o masina si incearca sa explorezi insula pe cont propriu. Pentru multa lume acesta este unul dintre lucrurile cele mai placute de pe insula. Santorini poate fi vazuta aproape in intregime intr-o zi si este destul de greu sa te ratacesti pe o insula plina de plaje si arbusti inalti pana la glezne. Cu vantul partener de drum, vei descoperi mult mai usor tot ce are insula de oferit, de la magari posomorati pana la pesteri cu apa de un turcoaz aproape ireal. Iar daca la intoarcerea spre locul de cazare gresesti drumul, te poti opri linistit sa privesti apusul care este cu adevarat deosibit din orice punct de pe insula.
Nu te gandi ca Santorini inseamna doar Oia si Fira.
Oia si Fira sunt cele mai fotografiate sate din Santorini si din motive foarte intemeiate. Case cu acoperisuri albastre in forma de dom, decorate cu flori si construite pe stanci cu fata spre Marea Egee. Este aproape imposibil sa faci o poza urata sau gresita in peisajul de aici. Dar exista mult mai mult pe insula Santorini decat craterul si casele pastelate de pe stanca. Asigura-te ca vezi toate culorile insulei Santorini, nu doar albul si albastrul care i-au adus faima.
Stai la soare pe o plaja rosie ca rubinul, ia pranzul pe plaja neagra din Perissa sau pentru o atractie turistica mai deosebita viziteaza formatiunile stancoase ce se gasesc pe plaja alba din Vlychada. Daca-ti place adrenalina poti sari de pe stanci in Golful Amoudi sau poti merge la mica biserica din varful unei stanci uriase ce se gaseste intre satele Kamari si Perissa. Poti servi masa intr-o taverna traditionala in Akrotiri la o masa pe ponton, deasupra luciului de apa al Marii Egee sau poti explora vechile case din Emporio construite in stanca. Gaseste plajele retrase de langa aeroport si plimba-te pe drumurile din Santorini unde se poate intampla sa nu vezi pe nimeni timp de ore in sir. In mod cert exista si altceva in Santorini decat Oia si Fira.
Nu cheltui o mica avere pe priveliste.
In general, cu cat este mai turistic un sat, cu atat este mai scump. Vei plati sigur mai mult pentru mancare si bautura in Fira decat in Perissa. Si platind mai mult nu inseamna neaparat ca vei avea parte de mancare mai buna. In Santorini turistii platesc uneori mai mult pe priveliste decat pe mancarea in sine. Exista solutii mai bune si la indemana. Exista cateva taverne traditionale in Magalochori, Vlychada si Perissa unde mancarea este excelenta si preturile sunt rezonabile. Puteti incerca God’s Garden din Perissa, un local care se mandreste cu o musaca ce tinde spre perfectiune sau puteti gusta din platoul de miel de Xani, local ce se gaseste pe drumul principal din Perissa. Aici o portie generoasa costa doar 5 €. Dimitri din Vlychada este un local cu o infatisare modesta unde insa se servesc preparate cu fructe de mare extraordinare. Si pentru ca Santorini este o insula superba, te poti bucura de privelisti minunate aproape oriunde te-ai afla.
Nu te astepta ca totul sa mearga struna.
Cat timp te afli pe o insula greceasca timpul devine o notiune abstracta sau irelevanta. Daca se strica ceva, se va repara. Daca nu maine poate poimaine. Din fericire romanii sunt oarecum obisnuiti cu aceasta mentalitate si nu prea se mai consuma atunci cand apar astfel de situatii. Acest gen de abordare este insa valabil si pentru rezervele de apa. In Santorini apa este distribuita de cisterne foarte mari care circula in fiecare saptamana pentru a aproviziona rezidentii. Asa ca daca apa se epuizeaza inainte de ziua in care vine cisterna, nu poti face altceva decat sa astepti linistit sau sa faci o baie in Marea Egee, a carei apa foarte sarata poate suplini igiena corporala oferita de un dus cu apa dulce si sapun.
Atitudinea cea mai potrivita pe insula Santorini este cea abordata chiar de greci. Ore intregi petrecute in fata unui cafe frappe, somn la pranz, mancare din belsug ca si cum fiecare masa ar fi ultima si mult vin local slab alcolizat. Si apoi inca un pui de somn. Iar daca autobuzul, barca sau magarul intarzie, nu ramane nimic de facut decat sa ridici din umeri intr-un gest de nepasare specific grecesc. Cel mai important intr-o vacanta in Santorini este sa nu fie planificata fiecare zi. In Santorini trebuie sa-ti placa sa lenevesti si sa astepti rabdator in fata unui frappe sa vezi ce se mai intampla.
Foarte bine de stiut lucrurile astea! Daca as fi stiu si eu asgta inainte sa merg :0
ComentariuEu m-am intors din Santorini acum o saptamana si cred ca nu exista destinatie mai romantica decat aceasta.
Am scris despre aceasta destinatie minunata(locuri vizitate, preturi, cazare, etc.) si am adaugat peste 50 de poze care sper sa va convinga sa mergeti acolo.
Din ceea ce stiu eu ( merg in fiecare vara in Santorini si stau toata vara ) , restaurantul Xani din perissa nu mai este , era un restaurant plin de datorii , iar restaurantul God’s Garden este unul dintre cele mai murdare restaurante de acolo . Va recomand sa incercati cu incredere restaurantul Acropolis din perissa , sau restaurantul Apollon , sunt situate pe malul marii , priveliste minunata , preturi rezonabile si mancare delicioasa !
M-am intors din Santorini de 5 zile si sincer sa fiu nu am ramas absolut deloc extrem de impresionat! Este,cam a 18-a insula din Grecia pe care o vizitez,dar de cand am ajuns in aeroport am avut un gust amar si anume:totul prost organizat,cam multa mizerie peste tot,in afara de Oia,unde totul straluceste impreuna cu soarele,plaje nu prea impresionante,asa zisa senzationala plaja rosie are caracteristica ca este foarte stramta,cam 4 m latime,iar in primul rand,cel de langa apa plata se face urgent,pt.ca pe la ora 11vin valuri foarte mari,datorita fluxului si esti nevoit sa pleci cu toate hainele ude fleasca,daca le mai prinzi printre valuri!
Dar,pt.ca suntem la capitolul,,ce sa nu faci in Santorini”,daca cumva pe plaja personalul care te orienteza spre umbrele si sezlonguri,este romanesc,ori pleci sa nu-i mai vezi,ori vorbesti alta limba!Acesti organizatori ai plajei,cum afla ca esti roman nu te mai lasa in pace,sta pe capul tau sa te convinga ce bine o duce el in Santorini,cat de bine isi face treaba,cat de bine castiga,prin asta atragandu-ti atentia ca-l poti,,cinsti”!
Am fost un grup de 5 persoane,am facut plaja in Perisa,in dreptul restaurantului Acropolis,unde ospatarii sunt romani din Iasi,foarte buni meseriasi,saritori si doritori sa te informeze in bine,dar colegul lor care organiza plaja un om foarte josnic care nu era deranjat sa foloseasca injuraturi de o golanie maximima la adresa turistilor,discutii pe care le purta cu colegii lui vecini,organizatori de plaja!
Sunt mute de spus,dar nu este timp,sau nu mai am eu acum timp sa scriu! Pentru cine vrea mai multe detalii,foarte recente,astept solicitari pe care le dau cu cea mai mare placere(marianganciulescu@gmail.com).
La revedere!
Data viitoare sa le spui sa programeze fluxul pentru mai tarziu. Ce vina au oamenii ptr.ca la 11 vine fluxul?