My Travel Guru

Empire State Building din New York City

Empire State Building este unul dintre cei mai cunoscuti zgarie-nori din lume.

Empire State Building a fost construita in doar 18 luni in timpul marii depresiuni si a fost cea mai inalta cladire din lume din 1931 pana in 1972. Pretul sau initial, inclusiv pretul terenului a fost de aproape 41 de milioane de dolari, o cifra foarte mica pentru o caldire atat de impresionanta chiar si pentru acele vremuri. Cladirea in sine a costat numai 24,7 milioane de dolari. Empire State Building a fost construita pe terenul pe care se afla inainte Waldorf-Astoria Hotel.

Empire State Building, New York

Empire State Building, New York

Se spune ca forma cladirii a fost inspirata chiar de dezvoltatorul ce a ridicat-o, John Jacob Raskob. Acesta a scos un creion din sertar si i l-a aratat arhitectului William Lamb intrebandu-l: “Bill, cat de inalta o poti face astfel incat sa nu se darame?” Puntea de observatie din varful Empire State Building a avut initial alta destinatie. Se dorea ca aceasta zona sa fie o posibila zona de aterizare pentru zepeline. Dupa cateva incercari esuate de a ancora un zepelin in conditii de vant puternic s-a renuntat insa la aceasta idee.

Intr-o sambata din luna iulie a anului 1945, un bombardier B25 s-a prabusit in etajul 79 al cladirii. Numai 14 oameni au murit si Empire State Building s-a redeschis doua zile mai tarziu. Dupa 11 septembrie 2001, Empire State Building si-a recastigat titlul de cea mai inalta cladire din New York, dupa distrugerea blocurilor gemene World Trade Center.

Cladirea are o inaltime de 381 de metri si 102 etaje. Inca de cand a fost construita, Empire State Building a devenit un magnet pentru turisti. Astazi, Empire State Building este una din emblemele orasului alaturi de Statuia Libertatii si un obiectiv turistic important din New York. Programul de vizitare incepe de la 10 dimineata si tine pana la miezul noptii. Pe timpul verii si in perioada sarbatorilor este destul de aglomerat si din aceasta cauza uneori observatorul de la etajul 102, care este mai mic, este inchis. Observatorul de la etajul 86 este vizitat de 3.5 milioane de turisti anual.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.