My Travel Guru

Mont Saint-Michel: Castel medieval pe o mica insula

Seria celor mai frumoase castele si palate din lume inceputa cu Palatul Potala continua cu Mont St Michel.

Mont St Michel este o mica insula stancoasa situata la aproximativ un km nord de coasta Frantei, in Normandia. Muntele este cunoscut datorita Manastirii Benectine si unei biserici impunatoare care ocupa mare parte din insula stancoasa ce rasare din apele Canalului Manecii. Mont St Michel este legata de continent printr-un pod natural ingust, care inainte de a fi modernizat era acoperit de apa in timpul fluxului oferind muntelui o conotatie mistica.

Mont St Michel a fost folosit in secolele 6 si 7 ca fortareata a culturii si puterii Romano-Britanice pana cand a fost cucerita de Franci. Inainte de construirea primului stabiliment bisericesc, in secolul 8, insula a fost numita Mont Tombe.


Mont St Michel, Franta

Mont St Michel, Franta

Conform legendei, arhanghelul Mihail i s-a aratat Sfantului Aubert, episcop de Avranches, in anul 708 si i-a poruncit sa construiasca o biserica pe aceasta roca izolata de apa. Aubert a ignorat in mod repetat instructiunile ingerului pana cand Mihail a facut o gaura cu degetul in craniul episcopului. Biserica dedicata sfantului, a fost finalizata pe 16 Octombrie in anul 708.

Insula a capatat o importanta strategica deosebita in anul 933 cand normanzii au anexat peninsula Cotentin, plasand astfel insula pe noua granita cu Britania. Patronajul ducal si regal a finantat in secolele urmatoare lucrarile in stil normand care au infrumusetat manastirea. Un arhitect italian, William de Volpiano, a proiectat biserica in stil romanesc a manastirii in secolul 11. Tot atunci a fost construita si pasarela de pe varful muntelui. Multe cripte si capele subterane au fost construite pentru a suporta aceasta greutate suplimentara. Aceasta pasarela a constituit baza trecerii ce poate fi vazuta astazi.

In timpul Revolutiei Franceze manastirea a fost inchisa si transformata intr-o inchisoare, care la inceput a fost destinata clericilor care se opuneau Republicii. Ulterior au fost inchisi aici si prizonieri politici, dar in 1836 figuri marcante, printre care si Victor Hugo, au lansat o campanie de restaurare a ceea ce era vazut drept o comoara nationala de arhitectura. Inchisoarea a fost inchis in cele din urma, in anul 1863, iar insula a fost declarata un monument istoric in anul 1874. Mont St Michel si golful sau au fost adaugate pe lista Patrimoniului Universal UNESCO in anul 1979.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.