My Travel Guru

Moscheea Albastra din Istanbul

Unul dintre cele mai importante obiective turistice din Istanbul este Moscheea Albastra. Minunata constructie din secolul al XVII-lea este enorma si mai este cunoscuta sub numele de Moscheea Sultan Ahmet, fiind situata in piata cu acelasi nume. Moscheea Albastra este o extravaganta vizuala atat la exterior cat si la interior.

Moscheea Albastra este considerata ultima mare moschee din perioada clasica. Istanbul (oras ce a mai fost numit Constantinopol sau Bizant) este unul dintre cele mai fascinante orase din punct de vedere istoric, iar Moscheea Albastra este un loc perfect de unde se poate incepe explorarea acestui loc superb.

Moscheea Albastra, Istanbul

Moscheea Albastra, Istanbul

Situata chiar langa Hipodrom, loc unde se tineau intreceri de care de razboi in vremea romanilor si unde se afla un obelisc egiptean din 1500 i.H. adus de Imparatul Teodosiu in secolul al IV-lea d.H., moscheea atrage toate privirile datorita frumusetii sale deosebite.

Coloana spiralata din bronz dateaza din anul 500 i.H cand a fost ridicata in fata templului lui Apolo din Delphi si a fost adusa la Hipodrom de Imparatul Constantin in anul 330 d.H., suferind daune majore atunci cand cruciatii au asediat Constantinopolul. In parcul din fata Moscheei Albastre se gaseste o structura poate chiar si mai impresionanta, Hagia Sophia (Biserica Intelepciunii). Construita din ordinul Imparatului Iustinian in secolul al VI-lea d.H, timp de peste o mie de ani aceasta a fost cea mai mare biserica din lume. A fost transformata in moschee dupa ce Otomanii au cucerit orasul in secolul al XIV-lea si acum este muzeu.

Una dintre cele mai notabile caracterisitici ale Moscheei Albastre este vizibila de la mare distanta; este vorba despre cele sase minarele. Acest aspect este unic, deoarece majoritatea moscheelor au patru sau doua, unele avand doar un singur minaret. Moscheea Albastra are sase minarete datorita faptului ca Sultanul a ordonat arhitectului sa faca minarete din aur (altin), dar datorita unei neintelegeri acesta a construit sase (alti) minarete.

Cele sase minarete ale Moscheei Albastre au provocat un adevarat scandal deoarece Moscheea Haram din Mecca (cea mai sfanta din lume) avea si ea tot sase. Intr-un final problema a fost rezolvata de catre Sultan care si-a trimis arhitectul la Mecca pentru a construi acolo un al saptelea minaret.

Intrarea la Moscheea Albastra este gratuita iar obiectivul este deschis zilnic intre 9 dimineata si 6 seara, cu exceptia perioadelor de rugaciune (in jur de 30 de minute de cinci ori pe zi) si la miezul zilei de vineri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.