My Travel Guru

NASA si turismul spatial

NASA isi concentreaza eforturile tot mai mult spre turismul spatial.

Pentru turistii carora nu le mai ajunge o calatorie peste mari si tari, Agentia Spatiala Americana incearca sa faca posibila cea mai tare vacanta posibila. Organizatia a decis sa foloseasca 50 de milioane de dolari drept premiu pentru orice proiect de nava spatiala care poate duce un calator obisnuit in spatiul cosmic. Companiile ce doresc sa propuna proiecte au la dispozitie 45 de zile, iar castigatorul va fi anuntat pana la sfarsitul lunii septembrie. Acest program vine intr-o perioada in care Agentia Spatiala Americana se afla intr-o perioada de schimbari drastice in ceea ce priveste abordarea programelor spatiale in viitor. Dupa inca sapte misiuni anul viitor, flota de navete spatiale ale NASA va fi scoasa din uz. Scopul final al acestor ultime sapte misiuni este finalizarea Statiei Spatiale Internationale.


Turism spatial

Turism spatial

Incepand cu perioada imediat urmatoare acestor misiuni, NASA va apela la agentia ruseasca pentru a duce astronauti americani pe Statia Spatiala Internationala. Cargourile necesare vor fi livrate spre Statia Spatiala cu ajutorul unor rachete si capsule dezvoltate de doua companii private: SpaceX si Orbital Scineces. Contractul companiei SpaceX include si posibilitatea de a oferi servicii de transport de pasageri pentru navele sale de transport. Firma a anuntat ca are nevoie de 300 de milioane de dolari pentru acest lucru, mare parte din aceasta suma fiind necesara pentru a dezvolta un sistem de evacuare a echipajului in caz de pericol.

Asadar, in conditiile in care NASA se pregateste de o restructurare masiva, turismul spatial pare cheia relansarii programelor spatiale americane. Nume mari si-au anuntat intentia de a construi vehicule capabile sa transporte oameni obisnuiti in spatiul cosmic printre care se numara si Boeing. Din pacate competitia este deschisa doar pentru firme din Statele Unite ale Americii, astfel incat nicio firma romaneasca nu isi poate anunta participarea 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.