My Travel Guru

Palatul Potala din Tibet, China

Acest complex arhitectural antic este considerat un model de arhitectura tibetana.

Inauguram o data cu Palatul Potala o serie de articole dedicate celor mai frumoase palate si castele din lume.

Palatul Potala este situat pe Dealul Rosu din Lhasa, Tibet, la 3700 de metri deasupra nivelului marii. Potala acopera o suprafata de 360.000 de metri patrati, are o inaltime de 360 de metri de la est la vest si 270 metri de la sud la nord. Palatul are 13 etaje si o inaltime de 117 metri.

Palatul Potala, Tibet, China

Palatul Potala, Tibet, China

In anul 641, Songtsan Gambo, conducator al Regatului Tubo, a poruncit construirea Palatului Potala pentru Printesa Wencheng din Dinastia Tang, cea pe care urma sa o ia de sotie. Aceasta structura a fost arsa din temelii in timpul unui razboi si a fost reconstruita in secolul 17 de catre al Cincilea Dalai Lama. Reparatii si extinderi repetate pana in 1645 au adus palatul la dimensiunile actuale. In ultimile trei secole, palatul a devenit gradual un loc unde Dalai Lama a trait si a muncit. Palatul Potala este in acelasi timp si locul unde ramasitele pamantesti ale tuturor celor ce-au fost Dalai Lama, sunt pastrate cu sfintenie.

Structura din piatra si lemn numita Potala Palace este de fapt formata din Palatul Alb si Palatul Rosu. Palatul Alb, cu salile sale, temple si gradini, serveste drept resedinta propriu-zisa a lui Dalai Lama. Palatul Rosu include mai multe camere destinate venerarii lui Buddha si camere care contin temple unde sunt pastrate ramasitele mai multor Dalai Lama, de la al 5-lea pana la al 13-lea. Toate mormintele fostilor Dalai Lama sunt suflate cu aur. Cel mai impresionant monument apartine celui de-al 5-lea Dalai Lama. Are aproape 15 metri inaltime si este decorat cu perle si pietre de jad. Al 13-lea Dalai Lama a murit in 1933 si mormantul sau a fost construit in 1934 – aceasta este ultima constructie din Palatul Potala. Palatul detine un numar impresionant de sculpturi, picturi, manuscrise si relicve culturale foarte valoroase. Este si acesta un motiv pentru care, in anul 1994, palatul a fost adaugat pe lista patrimoniului cultural universal

Conform obiceiului din partile locului, vizitarea palatului trebuie facuta in sensul acelor de ceasornic si turistii nu trebuie sa calce pe pragurile usilor. Fumatul este interzis iar fotografiatul nu este permis fara aprobare. Nu este tocmai usor pentru turisti sa ajunga pana sus, in varful palatului, asa este indicat sa isi pastreze fortele si sa aiba grija sa-si ia cu ei haine mai groase pentru ca in camerele palatului este mai mereu racoare. La Palatul Potala nu sunt primiti decat maxim 2300 de turisti si pelerini zilnic. Din acest motiv este indicat pentru cei care doresc sa viziteze acest obiectiv turistic sa isi cumpere bilete in avans. Atunci cand sunt achizitionate biletele este necesar un act de identitate sau un pasaport.

4 thoughts on “Palatul Potala din Tibet, China

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.