My Travel Guru

Porto a dat numele tarii

Se pot spune multe despre contrastul si rivalitatea dintre Porto si Lisabona.

Multi spun ca Lisabona se da mare in timp ce Porto munceste. Cert este ca cele doua orase port sunt centrele urbane si comerciale ale Portugaliei. Orasul care a dat numele tarii si al vinului de Porto, dateaza din timpul Imperiului Roman si a prosperat in vremurile in care portughezii si-au extins terioriile in America de Sud, Africa si Asia.

Porto

Porto

Comerciantii din Porto au dezvoltat relatii comerciale cu Anglia in secolul al XVII-lea, tranzactionand vin. Cu o atmosfera de munca serioasa si distractie cat mai multa, specifica oraselor portuare, in care diversitatea si varietatea sunt la ordinea zilei, Porto este un loc perfect din care poate fi explorata Valea Duoro, unul dintre obiectivele turistice aflate pe lista patrimoniului UNESCO. Valea este locul in care sunt crescuti strugurii folositi pentru a face celebrul vin de Porto. Pe valea Duoro exista croaziere de lux care pot fi foarte placute si constituie o ocazie buna pentru a vedea zona in care exista atat de multe peisaje extrem de frumoase.

In oras, printre atractiile turistice cele mai importante se numara Praça da Liberdade, catedrala Se, ce arata ca o fortareata sau degustari de vin de Porto in Vila Nova de Gaia.

Centrul istoric al orasului Porto, strabatut de raul Duoro este numit Ribeira si se regaseste si el pe lista patrimoniului universal UNESCO. Aici una dintre principalele atractii este “Casa do Infante” – posibilul loc de nastere al lui Henric Navigatorul (Dom Henrique) cladire care mai apoi a devenit vama portuara a orasului. Alt obiectiv turistic din centrul orasului Porto este “Igreja de Sao Francisco” cladire ce are un exterior gotic auster si un interior baroc de exceptie. Tot printre obiectivele turistice din centrul orasului Porto se numara si “Palacio de Bolsa“, cladire care a fost candva bursa orasului. “Praca da Ribeira” se gaseste chiar pe malul raului Duoro. “Ponte de Dom Luis I” ce traverseaza raul Duoro spre Vila Nova de Gaia este un adevarat simbol al orasului Porto.

Mai la nord de Ribeira se gaseste “Avenida dos Aliados“, un bulevard ce aduce cu cele din Paris si care este cea mai importanta artera a orasului. Pe aceasta artera se remarca gara impozanta de la Sao Bento. Obiectivele turistice din aceasta zona includ cladirea inalta de 76 de metri numita “Torre dos Clerigos” si “Igreja dos Clerigos” ambele cladiri fiind proiectate de arhitectul italian Nicolau Nasoni in secolul al XVIII-lea. Ca orice oras important, Porto are o multime de muzee interesante si galerii de arta dar turistii nu trebuie sa uite ca Porto este orasul in care exista si o mare echipa de fotbal, FC Porto, pe care localnicii o iubesc aproape cu fanatism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.