My Travel Guru

Suomenlinna – Fortareata din Helsinki

Fortareata ce este construita pe niste insule aflate chiar la marginea orasului Helsinki este un monument national si una dintre comorile culturale ale Finlandei. Constructiile au fost incepute in anii 1700 cand Finlanda era parte a regatului Suediei iar tunurile care inca sunt indreptate spre vest sunt o amintire a vremurilor cand teritoriile acestea erau sub stapanire ruseasca, in anii 1800.

Vechea fortareata de pe mare este plina de viata in zilele noastre.

Astazi, Suomenlinna este un district al orasului Helsinki ce gazduieste aproximativ 900 de locuitori. Destinatia militara a insulelor Suomenlinna a incetat sa mai existe acum peste 30 de ani, dar principalele caracteristici ale unei garnizoane pline de viata au continuat sa existe – biserica, magazinul si o scoala in mijlocul satului, marinari in uniformele lor si copii care se joaca pe strazi. Organismul de guvernare din Suomenlinna se afla sub jurisdictia Ministerului Educatiei si este responsabil de lucrarile de restaurare si de intretinerea, conservarea si dezvoltarea zonei. Fortareata si cladirile garnizoanei au fost modificate pentru a crea locuinte, ateliere pentru artisti si mestesugari, sali de conferinte si pentru diferite evenimente, restaurante si muzee.

Vizitarea fortaretei Suomenlinna.

Fortareata Suomenlinna, care a fost restaurata cu eforturi mari si cu o grija deosebita este un obiectiv turistic important din Helsinki. Fortareata este deschisa vizitarii in absolut fiecare zi din an. Traversarea spre fortareata, ce incepe din piata centrala din Helsinki este in sine o experienta deosebita pentru multi turisti, cu precadere in mijlocul iernii deoarece feribotul trece peste marea inghetata facandu-si loc printre blocuri mari de gheata. Un bilet pentru feribot costa 2 euro si poate fi folosit pana la ora indicata pe el (il puteti folosi si la intoarcere daca nu petreceti foarte mult timp pe insula). Odata ajunsi la Suomenlinna, drumul principal va duce pe la toate locurile importante de pe insule de la nord la sud. Il puteti urma cu ajutorul indicatoarelor albastre care duc la poarta regelui. Exista si posibilitatea de a lua un ghid care va poate povesti intreaga istorie a locului pe parcursul drumului.

Cafenelele si restaurantele cu terasele lor cochete sunt la mare cautare pe timpul verii. Unele dintre ele sunt deschise si iarna cand vizitatorii pot servi o bautura calda sau pot incerca berea facuta la beraria locala.

Suomenlinna a fost inclusa pe lista Patrimoniului Universal UNESCO ca un obiectiv ce trebuie pastrat pentru generatiile viitoare ca un exemplu de arhitectura a fortificatiilor europene ale vremii. Mai multe stagii ale dezvoltarii construirii de fortificatii pot fi vazute la Suomenlinna. Suomenlinna este un bastion fortificat cu o forma neregulata ce este construit pe mai multe insule si pe un teren accidentat. Importanta sa istorica are implicatii asupra a trei state: Suedia, Rusia si Finlanda – acest lucru ofera fortaretei o importanta aparte.

Muzica intre zidurile unei fortarete si teatru in aer liber.

Fortareata Suomenlinna care in timpul dominatiei suedeze si apoi a celei rusesti era cunoscuta drept locul in care se stabileau tendinte in arta a fost reabilitata ca un loc important in activitati creative. Muzica, teatrul, artele vizuale si mestesugurile sunt toate incluse in programele culturale disponibile la Suomenlinna. Teatrul de vara din Suomenlinna este unul dintre cele mai populare din Finlanda. In august are loc festivalul de jazz Viapori la care participa cei mai buni cantareti de jazz din Finlanda iar in iunie are loc “Les Lumieres” – un festival de muzica veche in timpul caruia publicul si mai toti participantii se imbraca in haine specifice anilor 1700.

Fortareata Suomenlinna este un obiectiv important din Helsinki. Desi pare departe de oras este usor de ajuns la fortareata cu feribotul si pretul este si el accesibil.

Suomelinna

Suomenlinna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.