My Travel Guru

Taj Mahal, una dintre minunile lumii

Taj Mahal este privit drept una dintre cele opt minuni ale lumii.

Scriitori si istorici au remarcat de-a lungul timpului frumusetea arhitecturala a acestui obiectiv turistic din Agra, India. Dupa parerea multora, splendoarea sa nu a fost inca intrecuta de nici o alta creatie arhitectonica a umanitatii.

Taj Mahal este cel mai frumos monument construit de Moguli, conducatorii musulmani ai Indiei. Taj Mahal este construit in intregime din marmura alba iar frumusetea sa este mai presus de orice descriere in cuvinte, mai ales la rasit si apus. De asemenea, monumentul pare ca straluceste atunci cand este luna plina. In diminetile in care se lasa ceata, turistii pot fi martorii unei privelisti uimitoare. Taj Mahalul pare ca este suspendat atunci cand este privit de peste raul Jamuna.

Taj Mahal, minunea Indiei

Taj Mahal, minunea Indiei

Taj Mahal a fost construit de catre un imparat musulman pe nume Shah Jahan in memoria sotiei si reginei sale, Mumtaz Mahal. Ceea ce a devenit astazi cel mai important obiectiv turistic din India si poate din lume, este un elogiu in marmura sau expresia unui vis. Taj Mahal este un Mausoleu care gazduieste mormantul reginei Mumtaz Mahal. Mai tarziu a fost adus aici si mormantul ctitorului acestei minuni, Shah Jahan. Numele adevarat al reginei a fost Arjumand Banu. In traditia Mogulilor, femeile importante ale familiei regale primeau alte nume atunci cand se casatoreau sau in momente importante din viata lor. Numele real al lui Shah Jahan era Shahab-ud-din, dar a fost cunoscut si sub numele de Printul Khurram, inainte de ajunge pe tron, in anul 1628.

Constructia monumentului a durat 22 de ani si la ridicarea sa au lucrat 20.000 de muncitori. Edificiul a fost finalizat in anul 1648 avand un cost de 32 de milioane de rupii. Documentele constructiei care au supravietuit timpului arata ca arhitectul a fost Ustad Isa, un renumit arhitect iranian. Aceste documente contin numele celor angajati si inventarul materialelor folosite la constructie, dar si originea lor. Au fost angajati mesteri foarte buni din Delhi, Qannauj, Lahore, si Multan. Pentru alte sarcini foarte calificate au fost angajati mesteri in Bagdad, Shiraz si Bukhara.

Taj Mahal este un simbol al dragostei eterne ce fascineaza privitorul in peisajul roscat din jur. Acest monument impresionant era descris de Rabindranath Tagore ca o lacrima pe obrazul timpului. De o frumusete uluitoare, Taj Mahal se numara cu siguranta printe cele mai importante obiective turistice din lume!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.