My Travel Guru

Topul celor mai scumpe orase din lume

Anul acesta Tokyo ocupa primul loc intre cele mai scumpe orase din lume.

Rezultatele clasamentului celor mai scumpe orase din lume au fost facute publice, iar cu unele mici surprize, majoritatea clasarilor din top erau oarecum previzibile. Moscova, Geneva, Zurich si Hong Kong sunt orase in care viata este scumpa. La fel si Copenhaga, New York, Beijing sau Singapore – toate au ocupat pozitii in top zece al celor mai scumpe orase din lume.

Tokyo, cel mai scump oras din lume

Tokyo, cel mai scump oras din lume

Acest clasament ia in calcul costul mediu a peste 200 de produse si servicii din fiecare oras, inclusiv hrana, imbracaminte, costul locuintelor, transportul si posibilitatile de divertisment. In acest clasament sunt comparate 143 de orase si ca etalon este folosit orasul New York, care are un scor de baza de 100 de puncte. Pe primul loc, cu 143.7 puncte, Tokyo este apoape de 1,5 ori mai scump decat New York.

Japonia poate fi considerata castigatoarea acestui clasament, cu Tokyo si Osaka pe primele doua locuri. Londra este in picaj liber fata de anul trecut, scazand nu mai putin de 13 pozitii pana pe locul 16. Niste salturi spectaculoase in clasament au fost facute de Caracas, care a urcat pe locul 15 fata de 89 anul trecut si de Dubai, care a urcat de pe locul 52 pe locul 20. In unele orase din Statele Unite viata a devenit semnificativ mai scumpa, cel putin conform acestui clasament. Los Angeles a ajuns de pe locul 5 5 pe 23 si San Francisco a ajuns de pe locul 78 pe 34. Un salt impresionant a facut si Honolulu care a urcat de pe 77 pe 41, la fel si Miami care a sarit 30 de pozitii de pe 75 pe 45. Un alt oras important din Statele Unite, Chicago, a ajuns pe locul 50 dupa ce fusese pe pozitia 84 anul trecut.

Bucuresti ocupa locul 107, in scadere fata de anul trecut cand ocupa pozitia 71. Scaderea costului vietii in Bucuresti este in principal explicata de scaderea chiriilor si a preturilor la locuinte. Cel mai ieftin oras in acest clasament este Johannesburg din Africa de Sud, care anul acesta a luat locul orasului Asuncion din Praguay.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.