My Travel Guru

Vacanta in Arhipelagul Maltez

Scurt ghid de calatorie in Arhipelagul Maltez.

Malta este formată dintr-un grup de insuliţe de calcar din partea centrală a Mării Mediterane, situată la sud de Italia şi la nord de Tunisia, cu o populaţie de cca. 400.000 locuitori, fiind o destinaţie turistică de vis, cu un peisaj mirific. Un sejur în Malta este vacanţa ideală pentru oricine îşi doreşte un concediu împreună cu familia, deopotrivă romantic şi liniştit.

Valetta, Malta

Valetta, Malta

Statul maltez cuprinde şase insule: Malta, Gozo, Comino, Filfla şi două insule gemene St. Paul. Doar primele trei insule sunt locuite, celelalte fiind nelocuite şi nelocuibile. Principala insulă este Malta, cu o suprafaţă de ca. 246 km², fiind formată din cinci districte iar în anul 2004, a devenit cel mai mic stat membru al Uniunii Europene. Limbile oficiale sunt malteza şi engleza. Oraşul Qawra este destinaţia ideală pentu oricine doreşte soare, plajă şi relaxare. Hotelul Clover din această staţiune turistică modernă oferă cazare ieftină pentru persoanele cu buget redus, fiind situat la 5 minute distanţă de mare. E recomandat familiilor şi, în general, tuturor celor care caută odihnă şi linişte. Însă, tinerilor le recomand oraşul Valletta, capitala Maltei, absolut superbă, dar mai zgomotoasă şi haotică, de altfel, ca orice capitală din lume.

În capitala Valletta veţi găsi cel mai impresionant edificiu de artă şi cultură, Co-Catedrala Sf. Ioan, care a fost finalizată în 1577, biserica fiind lăcaşul de cult al Cavalerilor Ioaniţi. Catedrala are o sală unde se rugau Cavalerii, care este dominată de două lucrări impresionante ale lui Caravaggio şi anume: Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul şi Sf. Jerome. Alte obiective turistice ale capitalei sunt Palatul Marilor Maeştri şi Grădinile Barakka. Nu trebuie să rataţi Mdina, “Oraşul Tăcerii”, prima capitală a Maltei, fiind considerată una dintre cele mai frumoase cetatăţi medievale locuite din Europa, cu străzi înguste şi şerpuite care te conduc către Catedrala Sf. Paul, cu o frumoasă faţadă în stil baroc.

Mosta, Malta

Mosta, Malta

Mosta este un oraş situat în mijlocul insulei Malta, la nord-vest de Valletta. Aici veţi descoperi Domul Bisericii Sf. Maria, cu o înălţime de 55 de metri şi 37 metri în diametru, nesusţinut de coloane, având cea mai mare cupolă din Malta şi a treia ca mărime din Europa, dupa Bazilica Sf. Petru din Roma şi Sf. Pavel din Londra. În timpul celui de-al doilea război mondial cupola bisericii a fost lovită de o bombă, care a căzut în mijlocul bisericii în timpul slujbei de duminică, dar ca prin minune, nimeni nu a fost rănit.

De asemenea, puteţi vizita insula malteză Gozo, care are aproximativ 30.000 locuitori, şi o Catedrală închinată Fecioarei Maria, fiind singura biserică nepictată pe interior. Insula Comino are 3 locuitori permanenţi. Din portul capitalei malteze se pot face excursii cu catamaranul spre Sicilia, care durează cca 1 oră şi 30 de minute şi se ajunge în Pozzalo, port din sudul Siciliei.

Insula Sicilia oferă o adevărată splendoare, iar atracţiile turistice precum Muntele Etna, oraşul Modica şi oraşul Taormina, “perla Mediteranei” o bijuterie pe vârf de stâncă, sunt absolut superbe. Insulele malteze sunt considerate ca fiind un imens muzeu în aer liber. Fiecare oraş, fiecare zonă oferă o copleşitoare bogăţie din punct de vedere istoric şi cultural. Vizitaţi cu încredere Malta şi faceţi excursii cu vaporul în Sicilia pentru că sunt insule adorabile iar locurile magnifice sunt într-adevăr de neuitat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.